Променева терапія, харчування
Променева терапія — дієвий метод боротьби з онкологічними захворюваннями, який використовує іонізуюче випромінювання для знищення злоякісних клітин. Але це втручання викликає навантаження на організм: пошкоджуються не тільки пухлинні, але і здорові тканини, може порушуватися апетит, з’являються різні побічні ефекти, що вимагають підтримки. Наслідки променевої терапії, що викликають порушення харчування, залежать від підведеної дози випромінювання, обсягу опромінених тканин і місця розташування пухлини (наприклад, порожнина рота, стравохід, шлунок, печінка, черевна порожнина).
Правильне харчування при променевій терапії — один з ключових елементів, який допомагає:
- підтримувати масу тіла,
- зміцнювати імунітет,
- прискорювати загоєння тканин,
- зменшувати тяжкість побічних ефектів,
- поліпшувати якість життя.
Під час опромінення організм відчуває додаткові навантаження:
- Пошкоджуються здорові клітини, які потребують відновлення — потрібні білки, вітаміни, мінерали.
- Може знижуватися апетит через втому, біль, зміни смаку, нудоту, блювоту, запалення слизових.
- Можливі труднощі з жуванням або ковтанням, особливо при опроміненні голови або шиї.
- При опроміненні живота або таза — можливі проблеми зі шлунком, кишківником (диспепсія, діарея, здуття), може порушитися всмоктування деяких речовин.
- Підвищується потреба в енергії (калоріях), тому що організм витрачає ресурси на відновлення.
- Потреба в рідині зростає: потрібно компенсувати можливу втрату через шкіру, слизові оболонки, при поті, блювоті, діареї.
Тому харчування під час променевої терапії має бути адаптивним, гнучким, з урахуванням усіх цих факторів. При складанні меню орієнтуються на те, які органи піддаються радіації. Однак існують загальні підходи до організації харчування при променевій терапії: їжа повинна бути різноманітною, поживною, забезпечувати набором вітамінів і мікроелементів.
При складанні меню слід спиратися на наступні принципи:
- дієта після променевої терапії планується завчасно, мінімальний термін – тиждень до проходження курсу променевої терапії;
- не запивати їжу, пити тільки між прийомами їжі;
- забезпечувати організм достатньою кількістю рідини, мінімальний добовий обсяг – півтора літра;
- якщо через нудоту виникло зневоднення, то випити до 2,5 л рідини;
- споживати фрукти і ягоди, багаті пектином (яблука, абрикоси, фініки тощо), вони захищають шлунково-кишковий тракт і виводять шкідливі речовини;
- оберігати ШКТ, вживаючи страви з обволікаючою консистенцією;
- бмежувати вживання солі.
Під час проходження радіотерапії заборонено:
- обсмажування їжі, додавання гострих приправ, великої кількості жирів, копчення;
- продукти, що мають специфічний смак і запах;
- використання великої кількості цукру при приготуванні страв;
- великий обсяг їжі, що викликає переповнення шлунка;
- занадто гаряча або холодна їжа;
- прийом їжі безпосередньо перед сном або сеансом променевої терапії.
Спеціальні рекомендації залежно від області опромінення
Область, на яку спрямовано опромінення, впливає на типи побічних ефектів і, відповідно, на те, як адаптувати харчування під час променевої терапії та після неї.
Голова / шия
- Можливі сухість у роті, втрата слиновиділення, біль і виразки слизової, проблеми з ковтанням.
- У харчуванні слід віддавати перевагу м’яким продуктам, таким як картопляне пюре, йогурт, рідкий і напіврідкий сир, яйце некруте або яйця, зварені без шкаралупи, м’який сир, відварені макарони з протертим не гострим сиром, ванільні та інші молочні пудинги, молочні коктейлі, желе, креми. Тушковані, запечені та варені страви краще готувати на повільному вогні, додаючи більше води, що зробить їх м’якшими. Порізати м’ясо дуже дрібними шматочками та додати не гострий кетчуп. Це також допоможе поліпшити смак їжі та полегшити її сприйняття. Обов’язково використовувати масло, м’ясні, овочеві та сметанкові соуси в м’ясних і овочевих стравах.
- Не вживати гарячих, гострих, кислих або занадто солоних страв, не використовувати таких спецій, як чорний і червоний перець, мускатний горіх і гвоздика. Дієтологи радять уникати грубої або необробленої їжі, такої як сирі овочі та висівки. Необхідно враховувати, що соки цитрусових і томатів можуть викликати подразнення слизової оболонки порожнини рота. Фрукти з низьким вмістом кислот, такі як банани, абрикоси, консервовані персики, некислі компоти ковтаються менш болісно.
- Черствий хліб, тости та інші продукти можна їсти тільки після попереднього ретельного змочування їх у молоці, какао, чаї або теплих соках, що не викликають подразнення порожнини рота (молочні, овочеві соки, м’ясні соуси).
- Деякі хворі відзначають, що холодні страви зменшують біль. Можна спробувати додати лід в молоко або молочний коктейль. У раціон слід ввести напої з охолодженим молоком або молочними продуктами. Багатьом допомагає морозиво.
- Для поліпшення проходження їжі особливо корисні масло обліпихи, шипшини або червоне пальмове масло. Необхідне підвищене споживання вітамінів Е і А. Останній міститься в риб’ячому жирі. Лікувальне харчування при променевих реакціях стравоходу нагадує дієту, рекомендовану при змінах порожнини рота і гортаноглотки, викликаних променевою терапією (див. вище).
- Рекомендуються часті перекуси, маленькі порції.
Черевна область / таз
- Можливі втрата апетиту, зниження ваги, нудота, блювота, діарея, здуття, зміна функції кишечника.
- Їжа повинна бути відвареною або приготовленою на пару. Не рекомендуються гострі, копчені, солоні страви. Рекомендуються протерті каші, супи, киселі, парові страви, пшеничний хліб. Споживання цукру слід обмежити. Вершкове масло рекомендується класти в готові страви.
- Необхідно відмовитися від молока та інших продуктів, що викликають підвищене газоутворення в кишечнику. Обмежувати грубу клітковину при діареї; вибирати легкозасвоювані продукти.
- Використання традиційно застосовуваних при шлунково-кишкових порушеннях ліків дозволяє звести до мінімуму гострі побічні явища. Полегшення досягається прийомом всередину протиблювотних засобів, спазмолітиків і антидіарейних препаратів. Корисні також транквілізатори (заспокійливі засоби).
- Уваги та контролю вимагає споживання рідини, мінеральних солей і вітамінів, щоб своєчасно скорегувати водний і мінеральний обмін, не допустити авітамінозу, попередити виникнення інфекційних процесів. Показані вітамінно-мінеральні комплекси, особливо необхідний вітамін Е (токоферол).
- Терапевтична дія цієї дієти спрямована на максимальне механічне і хімічне щадження слизової оболонки шлунка і кишечника, на попередження і усунення в ньому запальних і бродильних процесів.
Опромінення легенів / грудної клітки / серця
- Може бути кашель, дискомфорт при ковтанні, відчуття печіння. Їжа повинна бути не надто гострою і не подразнюючою.
Опромінення шкіри
- Харчування, багате на вітамін С, Е, цинк, може допомогти в загоєнні шкіри — але добавки тільки за призначенням лікаря.
- Зволоження шкіри (зовнішній догляд) + харчування, що підтримує відновлення тканин.
Дотримання питного режиму при опроміненні
Під час променевої терапії в організмі можуть утворюватися токсини через розпад пухлинного утворення, що зазнало опромінення. Для виведення токсичних речовин необхідне рясне пиття. Крім цього, рідина потрібна для нормалізації обмінних процесів, запобігання запорів, профілактики утворення каменів у сечовому міхурі. Якщо видільна функція нирок не порушена, то бажано випивати протягом дня 2-2,5 літра води (без газу). Температура рідин повинна бути близькою до кімнатної, у разі нудоти пиття можна злегка охолодити. Слід уникати надмірно кислих або солодких напоїв.
Продукти, які не варто вживати під час лікування
Дієта під час променевої терапії передбачає виключення з меню таких продуктів:
- цукерки та інші кондитерські вироби, що містять багато цукру і трансжирів;
- грибні страви і соуси на їх основі;
- напої з газом, міцний чай, кава;
- горох, квасоля, соя, капуста та інші продукти, що викликають газоутворення;
- молоко, страви з нього (тим, у кого хороша переносимість лактози, можна вживати);
- напої, що містять алкоголь (заборонені як такі, що сприяють розвитку захворювання).
Правильне харчування після променевої терапії відіграє ключову роль у підтримці організму та зменшенні побічних ефектів лікування. Основні завдання – забезпечити достатню калорійність, зберегти масу тіла та підтримати імунітет.


